امتیاز انحصاری کتاب های الکترونیکی
کتاب های الکترونیکی امروزه طرفداران زیادی در سطح دنیا پیدا کرده اند و افراد زیادی آن ها را جایگزین کتاب های چاپی خود کرده اند. اما کتاب الکترونیکی چیست؟ و چطور به وجود آمده است؟
مخترع اولین کتاب الکترونیکی به طور قطع مشخص نیست. اما اغلب از آنجلا رویز روابلس که یک معلم و نویسنده اسپانیایی است به عنوان اولین شخص یاد می کنند. زیرا در سال 1949 یک حق امتیاز انحصاری برای کتاب الکترونیکی برای او به ثبت رسیده است. او یک دستگاه برای دانش آموزان خود اختراع کرد تا بتوانند از حجم بار کتابی که روزانه با خود حمل می کنند خلاص شوند. در این دستگاه یکسری متن و تصویر روی یک قرقره مانند حلقه فیلم از زیر یک ذره بین می گذشت و با صدایی برای توضیح هر عنوا ترکیب شده بود. این دستگاه هنگام شب نیز قابل استفاده بود.
کتابخانه الکترونیکی کوتنبرگ
پس از اختراع رایانه و پیشرفت علم، کتاب و کتابخوانی نیز پیشرفت کرد. در سال 1971 مایکل اس هارت تلاش کرد تا کتاب ها را به صورت الکترونیکی در یک جا جمع آوری کند.اسم این پروژه را گوتنبرگ گذاشت و از مردم سراسر دنیا خواست تا به این پروژه بپیوندند. او در آن زمان دانشجو بود و به تنهایی توانست 100 کتاب الکترونیکی که قانون کپی رایت آن ها مشمول زمان شده بود را در اولین کتابخانه الکترونیک قرار دهد. سپس توجه سایرین نیز به این کار جلب شد.
در حال حاضر کتابخانه گوتنبرگ به عنوان قدیمی ترین کتابخانه الکترونیک جهان دارای بیش از یک میلیون کتاب در 50 زبان مختلف از جمله فارسی است.
جایگاه کتاب های الکترونیکی
کتاب های الکترونیکی در دنیای امروز جایگاه ویژه ای دارند و برخی معتقدند این کتاب ها باید جایگزین کتاب های چاپی شوند. زیرا به راحتی قابل حمل بوده و شما می توانید هزاران کتاب را در تبلت یا تلفن همراه خود به صورت همزمان داشته باشید و مهم تر اینکه از قطع درختان جلوگیری می کند. اما هنوز این کتاب ها نتوانسته اند جایگاه کتاب های چاپی را تصاحب کنند.
کتاب های الکترونیکی در فرمت های پی دی اف، ای پاپ و صوتی هستند که علاقه مندان به مطالعه این نوع کتاب ها می توانند با توجه به نیاز خود یکی از این فرمت ها را انتخاب کرده و از مطالعه یا گوش دادن به کتاب لذت ببرند.
امروزه اپلیکیشن های زیادی از جمله فیدیبو، کتابراه، طاقچه و غیره ایجاد شده اند تا علاقه مندان به کتاب های الکترونیکی در ایران بتوانند به صورت قانونی کتاب های مورد علاقه خود را با قیمتی پایین تر از کتاب های چاپی خربداری کرده و مطالعه کنند.
کتاب های الکترونیکی و چاپی هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و به نظر می رسد همچون سال های اخیر در کنار یکدیگر و به صورت مکمل در سال های آینده نیز این مسیر را ادامه دهند.